Čas priprave: 1 h

Št. oseb: 2Dušeno rdeče zelje s pirejem

Sestavine:

1 srednja velika glava redečega zelja
8 krompirjev
1/2 jabolka
žlica ali dve moke
1 vejica peteršilja (lahko tudi posušena)
nekaj žlic paradižnikove mezge ali pelatov
1 vejica majarona (lahko tudi posušena)
1 lovorjev list
½ žlice paprike v prahu
olje
krompir

Priprava:

Rdeče zelje narežemo na 1,5 cm koščke in dolijemo toliko vode, da je zelje prekrito z vodo ter kuhamo do mehkega. Nato dodamo ščepec vseh začimb. Na olju prepražimo 2 žlici moke, da dobimo svetlo prežganje, in dodamo zelje. V zelje naribamo še polovico jabolka in vse skupaj kuhamo toliko časa, da se jabolko razpusti. Po potrebi dodamo še sol. Čas kuhanja naj ne bi bil več kot 1 uro. Nato skuhamo krompir, ga odcedimo, pretlačimo in solimo. Tako naredimo pire krompir, kateremu priložimo omako iz rdečega zelja.