Čas priprave: 1,5 ure
Št. oseb: 2 osebi

Sestavine:
500 g belega fižola
300g čebule
rdeča mleta paprika
100 ml pelatov – paradižnikove omake
poper,sol, ščep čilija, začimbe za juho – mešana sušene zelenjave
Priprava:
Prebran in opran fižol namakamo čez noč. Skuhamo ga do čvrstosti v slani vodi, a ne do kuhanega. Čebulo drobno nasekljamo, jo prepražimo na olju, da porumeni, zalijemo s 100 ml vode in dodamo rdečo papriko, lovorjev list, suho zelenjavo za juho, pelate, čili, sol in poper. Dodamo fižol in med mešanjem pretlačimo še kakšnega, dokler skoraj vsa voda ne izpari. Vse skupaj damo v (keramičen) pekač in pečemo v pečici, da zgoraj naredi skorijco. Temperatura pečice naj bo okoli 220°C. Jed uporabimo kot samostojno, kot prilogo ali tudi mrzlo kot začetno jed