Moj otrok ne mara zelenjave

Pomen zelenjave in sadja v prehrani

Vsi se zavedamo kako zelo pomembni sta ti dve skupini za pravilen psihofizičen razvoj otroka, saj zagotavljata vitamine, minerale, rudnine, antioksidante ter vlaknine, ki jih telo nujno potrebuje za razvoj in vzdrževanje zdravega imunskega sistema.

Prehranjevalne navade naj bi se razvile v prvih dveh letih življenja oz.že med samo nosečnostjo, zato je zelo pomembno, da uživamo zelenjavo in sadje že od začetka. Optimalna količina zelenjave v otroški prehrani naj bi bila vsaj polovica zelenjave v najmanj dveh glavnih obrokih. Ker pa danes prevladuje industrijsko predelana hrana z umetnimi aromami, barvili in ojačevalci okusov, otroci izgubijo naraven okus in željo po zelenjavi in sadju.

Kje začeti?

 

Preden povsem obupate nad tem, da bo vaš otrok kdaj jedel določeno (ali morda kar vso) zelenjavo, se moramo najprej vprašati kakšen je naš odnos do le-te.

 

Če smo do sedaj uživali pretežno nezdravo hrano s premalo zelenjave in sadja, spremembe uvajajmo postopoma, tako da npr. dodajamo vse manj sladkorja ali soli in jih nadomeščamo z zelenjavo in sadjem.

 

Tako se brbončice spet navadijo zaznavati naravne okuse.

Kako ste lahko zgled

Otroci in zdravje 1Otroci se učijo s posnemanjem, zato je zelo pomembno, da smo jim dober zgled, da sami redno in z veseljem uživamo zelenjavo, sadje in ostalo zdravo hrano.
skupno kosiloZavedajmo se, da je hrana namenjena potešitvi lakote, zato z njo otroka nikoli ne tolažimo ali nagrajujemo – tudi če je zdrava.
Otroci in zelenjavaTudi če otrok določeno hrano odklanja, mirno vztrajamo, je ne odstranimo z jedilnika – tako jo sčasoma sprejme kot sestavni del svoje prehrane. Dovolj je že, če na začetku poje le en grižljaj.
za mizo Pri tem je pomembna tudi enotnost in usklajenost vseh družinskih članov (babice, dedki, ostali sorodniki), ki sodelujejo v otrokovi prehrani. Prehranjevanje naj bo družinski obred, pri katerem je vsaj enkrat v dnevu, zbrana vsa družina.
moj otrok ne mara zelenjavePri hranjenju nismo nikoli vsiljivi, otroka ne silimo jesti, ga ne prosimo (ne hodimo s polno žlico za njim), ga ne grajamo, temveč mu raje ponudimo možnost izbire med različnimi vrstami zelenjave, da razvije lasten okus. Nerealno je pričakovati, da bo imel enako rad vso zelenjavo.

Enostavni in zabavni recepti

  • Surovo zelenjavo narežemo na paličice, zraven ponudimo razne enostavne omake (npr. zmlete stročnice z dodatkom maščobe in začimb)
  • Sladkarije nadomestimo s suhim sadjem, oreščki, medom
  • Če želimo ublažiti kakšen močnejši okus zelenjave v kašici ali napitku, dodamo banano, jabolko ali limono
  • Pripravimo okusen in poceni sladoled iz zamrznjenega sadja (z lončkom in paličico naredimo lučke)
  • Enostavna in hitro narejena so tudi sadna nabodala

Z malo domišljije in poceni sestavinami lahko tako pripravimo resnično zdrave, okusne in barvite obroke, ki bodo šli otrokom še kako v slast.

Praktični nasveti

Vključite otroka

Otroka vključimo v nakup zelenjave (še bolje lastno pridelavo, v kolikor imamo možnost), kupujemo biološko, sezonsko ter po možnosti lokalno, na bližnji kmetiji, tržnici ali v kmetijskih zadrugah, kar je tudi cenovno veliko bolj ugodno.

Sodeluje naj pri pripravi obroka, seveda, pod budnim očesom odraslega in prilagojeno svoji starosti.

Nakupi

Zelenjavo in sadje kupujte sproti, ne na zalogo.

Sami pripravite sokove iz stisnjenega sadja in zelenjave, s čimer se izognete kupljenim in manj zdravim sokovom.

Kdaj in koliko

Zelenjavo pripravimo večkrat na dan, lahko tudi ob vsakem obroku.

Porcije zelenjave naj ne bodo prevelike, približno za otrokovo dlan zadostuje.

Izgled

Obroki naj bodo pisani, barviti, lepo servirani (na krožniku lahko oblikujemo različne enostavne like: srček, sonček, nasmeh…). 

Bodite kreativni – ne pozabimo, da je večina otrok zelo rada kreativnih, naj vam pomagajo če jim odgovarja.

Priprava zelenjave

Zelenjavo zmeljemo, pretlačimo v kašice, napitke, kremne juhe… Sicer pa raje pripravimo surovo zelenjavo kakor toplotno obdelano.

Prijetno s koristnim

Čim večkrat pojdimo v naravo, kjer skupaj naberemo sezonske dobrote (gozdne jagode, borovnice, regrat…), pripravimo piknik (otroci ga obožujejo) ter tako združimo zdravo prehrano še z gibanjem na prostem.

Pogovarjajte se in poslušajte

Pogovarjajte se o zdravi/ nezdravi hrani, otroku z enostavnimi besedami in primeri razložite zakaj je določena zelenjava ali sadje dobro, kako jim koristi, vprašajte jih za mnenje, prisluhnite.

Berite pravljice, v katerih junaki grizljajo zelenjavo (Popaj, Korenčkov palček…)

V družbi z otrokovimi prijatelji

Zdrave zelenjavne prigrizke ponudite tudi otrokovim sovrstnikom, sošolcem, da se navadijo druženja ob zdravi hrani (na rojstnodnevnih zabavah, praznovanjih, obiskih…).

Otroci obožujejo zabavne reči

Z zabavnimi imeni tudi sami poimenujmo hrano, sadeže in zelenjavo.

Čistoča živil

Ne pozabimo na pranje rok, zelenjave in sadja.
Zelo uporabna je navadna soda bikarbona, ki pri pranju odstrani celo morebitne pesticide na površini sadja in zelenjave ter je eno najcenejših naravnih čistilnih sredstev.

Hrana v vrtcu/šoli

Pred vpisom v vrtec ali šolo se pozanimajmo o vrsti prehrane in jedilniku ter, v kolikor imamo to možnost, izberimo bolj zdravo.