O projektu

Spletni portal je plod projekta; Zdrava in dostopna hrana za socialno ogrožene skupine, ki je sofinanciran s strani Ministrstva za Zdravje.

Namen projekta je izvajanje delavnic, deljenje brošure Zdravi in dostopni obroki ter oblikovanje pričujočega portala. Želja je oblikovanje uporabnega in aktivnega portala, ki bo svojim uporabnikom nudil ažurne informacije o zdravi in dostopni hrani. Portal je v osnovi namenjen socialno ogroženim (izključenim) skupinam za katere izvaja humanitarne aktivnosti Humanitarno društvo Hrana za Življenje; socialno ogroženi posamezniki in družine, materinski domovi, varne hiše, krizni centri, azilanti, brezdomci, ter vsi, ki jih zanima zdrav življenjski slog, saj so infromacije javnega značaja, v osnovi preproste, dostopne in preverjene.

Namen projekta je omogočiti teoretične in praktične informacije na temo priprave okusnih, zdravih in ekonomičnih obrokov na podlagi smernic zdrave prehrane.

Informacije upoštevajo smernice;

  • uživanje lokalno pridelanih živilMNZ
  • osnove zdrave prehrane
  • lokacijska in cenovna dostopnost


Mlajša zgodovina projekta 

Projekt je bil, na podlagi razpisa, sprejet na Ministrstvu za zdravje, avgusta leta 2013.

Po postavitvi osnovne ideje projekta se je oblikovala ekipa na projektu. V začetku leta 2014 smo zbirali predloge, ideje, snovali proces za izvajanje delavnic, za izdajo brošure ter za oblikovanje portala. Naše nutricionistke pa so preverjale pridobljene informacije glede zdravega načina prehranjevanja. Poseben izziv je bil izbrati resnično cenovno dostopne obroke, pripravljene na zdrav način, z možnostjo priprave v preprosti kuhinji. Tekom leta 2014 smo izvajali delavnice, pripravili brezplačni priročnik in zasnovali pričujoči portal. Smernice projekta Zdravi in dostopni obroki smo upoštevali tudi pri projektu Ljudske kuhinje Pod Strehco, kjer so kuharji HD HZŽ kuhali obroke od junija 2014.

Do konca leta 2014 bomo izvajali brezplačne delavnice z osnovami zdrave prehrane, primeri priprave obrokov ter delili brezplačno brošuro. Do predvidoma polovice leta 2015 se bo razvijala vsebina portala, za kogarkoli, ki želi prejemati ali deliti praktične ideje, ki nam pomagajo živeti zdrav življenjski slog.

Kaj boste našli na pričujočih straneh?

Na teh straneh boste našli recepte, ki služijo kot ideje in smernice, kako lahko danes pripraviš zdrav, okusen obrok iz lokalno pridelane zelenjave, sadja in žit ter recimo s tanko denarnico. Poleg tega boste lahko spoznali osnove zdrave prehrane, domača ‘superživila’, ki rastejo na naših poljih, spoznali kako optimalno hraniti živila in izvedeli, kje lahko ugodno kupite živila slovenskega porekla.

 

Upamo, da smo pritegnili vašo pozornost in vam zato želimo prijetno brskanje po našem portalu.

Ker pa si želimo živ, aktiven in ažuren portal bomo veseli vaših mnenj, predlogov, idej, ki nam jih lahko posredujte.