Čas priprave: 1 ura
Št. oseb: 4
Sestavine:
polnozrnato testo za lazanjo
parmezan
Sestavine za omako:
250 g drobljenca
3 jed. žlice olja
1 velika čebula
1 korenček
1 lovorov list
muškatni orešček
1 skodelica vina
ščepec bazilike
2 dcl pasiranega paradižnika
1 kocka jušne osnove
poper
1/2 rdeče paprike
2 stroka česna
ščepec origana
1/2 jed. žlica mlete rdeče paprike
rdeči fižol (opcijsko)
Sestavine za bešamel:
50 g rastlinske maščobe (kokosove, palmine)
50 g moke
300 ml rastlinskega mleka
150 ml riževe smetane (pripravimo sami)
1 čaj. žlička limoninega soka
sol
poper
muškatni orešček
Priprava:
Omaka:
Na olju rahlo prepražimo sesekljano čebulo, korenček, česen in papriko.
Dodamo drobljenec, sojino omako, poper, lovorov list in ščepec muškatnega oreščka in še malo popražimo. Prilijemo vino in ko izpari, dodamo pasiran paradižnik, baziliko in origano. Jušno osnovo prelijemo z 1 dcl vroče vode in razmešano jušno osnovo prilijemo (Ne)mesni omaki. Ko omaka zavre, jo pokrijemo in na majhnem ognju dušimo, da povre tekočina. Občasno premešamo. Na koncu dodamo 1/2 jed. žlice mlete rdeče paprike, 2 jed. žlice kvasnih kosmičev in rdeči fižol. (Slednjega dodamo le, če želimo).
Bešamel pripravimo v manj kot 5 minutah:
V kozici z nekoliko višjim robom in na majhnem ognju stopimo kokosovo maslo in primešamo moko. Z metlico mešamo tako dolgo, da dobimo gladko zmes. Med mešanjem počasi prilivamo rastlinsko mleko. Z mlekom uravnavamo gostoto bešamela, vendar pazimo, da ne bo preredka, saj za lazanjo potrebujemo gostejšo omako. Dodamo smetano, limono in začimbe. Premešamo in odstavimo z ognja.
Priprava lazanje:
V podolgovat pekač položimo liste testa, tako da prekrijemo dno pekača. (Testa ni potrebno predhodno kuhati!) Nanesemo plast bešamela, ki bo omehčal prvo plast testa. Nato nanesemo plast (ne)mesne omake in na njo plast bešamela. Plasti prekrijemo z listi testa. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Na vrhnjo, zadnjo plast testenin izmenično nanesemo kupčke (ne)mesne omake in bešamela. Povrhu naribamo sir ter pekač za cca. 25-30 min položimo v 200° segreto pečico, da se vrhnja palst zlato zapeče.