Čas priprave: 60 min
Št. oseb: 2
Sestavine:
10 lepih ohrovtovih ali zeljnih listov
30 g rastlinske maščobe
1 čebula
125 g riža
150 g krompirja
ščep popra, sol
svež peteršilj, listnata zelena
Omaka:
50 g rastlinske maščobe
100 ml paradižnikove omake sol
rastlinska kisla smetana ali smetana za kuhanje
steblo zelene
Priprava:
Oprane ohrovtove liste v posodi polijemo z vrelo vodo, ko se zmehčajo, jih dobro odcedimo in vodo prihranimo. Lahko uporabimo tudi liste cele glave kislega zelja, te le operemo in ločimo od trdega dela.
Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in ko postekleni, dodamo pol stebla sveže drobno nasekljane zelene, na koščke narezan krompir in riž, nekajkrat premešamo, prilijemo malo tople vode, solimo in popopramo in na pol skuhamo.
Omaka: Na maščobi prepražimo moko, še svetli prilijemo paradižnikovo omako (pelate) ali mezgo, zalijemo z nekaj vode, dodamo steblo zelene, en cel koren ter šopek peteršilja in solimo ter dobro prevremo.Zvitke najlažje napravimo tako, da na sredino zeljnega lista damo žlico ali dve (odvisno od velikosti lista) nadeva in le-tega pokrijemo z vseh strani ter učvrstimo z zobotrebcem. Zvitke dodamo v omako, solimo in kuhamo tako, da se riž v nadevu skuha do konca. Odstranimo celo zelenjavo, po želji dodamo še smetano in jed je gotova.
Ideja: po želji dodamo k rižu sojine koščke